Tämän sivuston takana on Varsinais-Suomessa asuva, joskus enemmän ja joskus vähemmän valokuvausta harrastava mies. Mielestäni valokuvausta voi harrastaa myös ilman kalliita kameroita, kunhan kuvia ottaa rohkeasti käsillä olevilla laitteilla. Itsellänikin iso osa “parhaista” kuvistani on otettu kännykkäkameralla, koska se on aina mukana. Nurkkiin on päässyt kertymään myös ihan oikeitakin kameroita, mutta onneksi myös nykyaikaisilla älypuhelimilla pääsee jo sangen mukaviin kuvaustuloksiin, niin hyviä kuvia saa otettua useammin.
Itse olen niin sanotusti alkanut valokuvaamaan siinä vaiheessa, kun kuluttajahintaluokan digitaalikamerat ovat alkaneet yleistymään. Ensimmäisestä 2 MP kennolla varustetusta Ricoh Caplio digipokkarista on menty muutaman pokkarin ja “superzoomin” kautta järjestelmäkameroihin. Juurikin superzoomien kanssa aloin tosissani innostumaan valokuvauksesta, ja muutaman vuoden sellaisilla kuvattuani päätinkin hankkia oikean järjestelmäkameran.
Ensimmäiseksi järkkäriksi valikoitui käytettynä hankkittu Canon EOS 30d runko, johon sain veljeltäni Canonin vanhan kittiobjektiivin lainaksi. Tovin päästä hankin kameran kumppaniksi laajapolttovälisen Sigman 18-125 mm f/3,5-5,6 objektiivin, joka miellytti minua paljon kittilasia enemmän. Kyseisessä lasissa sai kohtuullisen hyvän piirron yhdistettynä laajaan polttovälialueeseen kohtuullisella hinnalla.
Tällä kombolla tuli kuvattua muutama vuosi, kunnes tuli tarve hankkia pienempi kamera matkustelua varten. Canon ja Sigma menivät myyntiin, ja tilalle tuli Sony Nex 5 tuplakitti 16 mm pancakella ja 18-55 zoom-objektiivilla. Sony on ollut vallan erinomainen reissukamera, ja sen kanssa onkin tullut monet reissut tehtyä ja kuvattua.
Muutaman vuoden jälkeen aloin taas haaveilemaan “oikeasta” järkkäristä optisella etsimellä. Peilietsinkameroihin siiryin takaisin kun sain ostettua hyvällä hinnalla Canon EOS 40D rungon akkukahvan kanssa. Kaveriksi kameralle halusin hyvän hintaisen ja mahdollisimman nätisti piirtävän zoom-objektiivin, ja päädyin hankkimaan Tamronin 17-50 f/2.8 objektiivin, jonka hinta-laatusuhdetta kehuttiin monessa paikassa. Potrettikuvausta varten tuli myös hankittua Canonin naurettavan halpa EF 50mm f/1.8 kiinteä objektiivi, sekä hyvistä tarjouksista Canonin EF-S 24mm f/2.8 sekä 40 mm f/2.8 pannariobjektiivit. Lisäksi laukusta löytyy Metzin lisäsalama ja sekalainen kasa salaman kanssa kuvaamista helpottavia varusteita.
40D palveli hienosti pari vuotta, mutta ison kokonsa ja raskautensa takia sitä ei tullut otettua kovin herkästi mukaan, edes pannariobjektiivin kanssa. Olin iskenyt silmäni Canonin “maailman pienimpään peilietsinkameraan” 100D:hen jo heti sen julkaisun aikaan, ja päätinkin tovi sitten liipaista ja ostaa sellaisen, kun löysin tehdaskorjatun mallin halvalla Saksalaisesta valokuvausliikkeestä. 40D lähti edelleen kiertoon uudelle omistajalle, ja itse siirryin käyttämään pienempää 100D:tä. Pitää sanoa, että tuo kamera on kyllä tuntunut erittäin hyvältä ostokselta. Kamera on todella pieni ja kevyt, ja kuvanlaatu on parempi kuin 40D:ssä, joten kamera tulee heitettyä helpommin laukkuun mukaan. Etenkin pannariobjektiivin kanssa paketti on erittäin pieni ja kevyt kantaa mukana.
100D:n hankinnan jälkeen tuli laajennettua myös objektiivivalikoimaa molempiin suuntiin. Aiemmin minulla ei ollut kunnon laajakulmaa eikä kunnon teleä, mutta ne puutteet on korjattu Canonin edullisilla mutta hyvin piirtävillä EF-S 10-18 f/4.0-5.6 IS STM ja EF-S 55-250 f/4.0-5,6 IS STM objektiiveilla.
Vaikka 100D onkin näppärän kokoinen ja hyvää kuvaa tekevä kamera, aloin taas jossain vaiheessa kaipaamaan joihinkin tilanteisiin myös isomman rungon suomaa parempaa kuvausotetta ja hallittavuutta. Kun sitten 2018 Rajala Cameran Digiviikoilla silmääni osui sekä sopuhintainen käytetty EOS 60D että poistomyynnissä oleva uusi akkukahva siihen, tuli kalustoa vielä laajennettua näillä osilla. Nyt löytyy sitten isompikin runko akkukahvalla ja tupla-akuilla niihin tilanteisiin missä sellaiselle on käyttöä.
Voinkin tällä hetkellä sanoa, että nyt minulla on käytössäni erittäin kattava ja peruskuvaajalle sopiva valokuvauskitti, josta löytyy ratkaisu kaikkiin tilanteisiin joihin voin kuvitella kameran kanssa joutuvani.